Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (13:05)

    Zanim zmielisz albo ugotujesz mięso wołowe na farsz do pierogów, zanurz je w marynacie (najlepiej na noc). Dzięki temu nadzienie będzie jeszcze smaczniejsze. Oto nasze sprawdzone przepisy na aromatyczną zalewę. Piwna. Do miski wlej 400 ml jasnego piwa. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki suszonego majeranku, pokrojoną papryczkę chili, 2 łyżki musztardy, sól i pieprz do smaku. Bulionowa. Do 400 ml zimnego bulionu warzywnego dodaj główkę czosnku (przeciętą w poprzek na 3 plastry,

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    2 karotki pokrój w kosteczkę. Dużą cebulę i ząbek czosnku obierz i posiekaj. Zeszklij je na oleju. Dołóż karotkę i chwilę razem podsmaż. 15 dag wędzonego boczku pokrój w paseczki i wysmaż na chrupiąco. Oddzielnie podsmaż 75 dag mielonej wołowiny. Do mięsa dodaj karotki, cebulę z czosnkiem, podlej 3/4 l bulionu wołowego, dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i puszkę siekanych pomidorów, dopraw solą, pieprzem, cukrem i 2 łyżeczkami suszonego oregano. Duś ok. 15 min. Zblanszu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 11 marca (08:00)

    Składniki: • 75 dag wołowiny • 2 cebule • pół litra przecieru pomidorowego • papryka żółta • sól • pieprz • łyżeczka ostrej papryki w proszku • liść laurowy • pół pęczka natki pietruszki • kilka ziaren ziela angielskiego • olej do smażenia.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 7 marca (08:00)

    Składniki: 2 łyżki oliwy cebula, marchewka i łodyga selera, 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1,5 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 szklanki przecieru pomidorowego, 400 g (puszka) czerwonej fasolki, 2 łyżki suszonego oregano, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/4 szklanki startego, twardego sera, talarki polenty, 500 g purée z ziemniaków, 2 szklanki mleka, szklanka kaszy kukurydzianej, 1/4 szklanki startego twardego sera, 2 łyżki suszonego oregano, 2/3 szklanki mąki pszennej, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 26 lutego (15:00)

    Składniki: 80 dag polędwicy wołowej, 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy, 20 ziaren kawy , pół szklanki bulionu drobiowego , olej arachidowy, płaska łyżeczka cukru, łyżka masła, kilka gałązek rozmarynu, olej, sól, pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Składniki: 40 dag makaronu wstążki, sól, 25 dag wołowiny, natka, pieprz, 25 dag pieczarek, czosnek, olej, po 1 cebuli, marchewce i ło dydze selera, 10 dag mrożonego groszku, 1 łyżka koncentratu pomid., 250 ml bulionu, parmezan

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 22 lutego (13:10)

    Składniki na 4 porcje: 4 sznycle wołowe, 12 cienkich plastrów wędzonego boczku, 16 suszonych śliwek, 10 dag migdałów bez skórki, 4 cebule, 4 łyżki oliwy, 6 łyżek octu, 1 szklanka czarnej herbaty, 1/2 opakowania przyprawy do pieczeni

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 11 lutego (15:05)

    1 łyżkę czerwonego pieprzu grubo utłucz w moździerzu. 2 listki laurowe drobniutko pokrusz, wymieszaj z pieprzem. Do tego dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę pasty sambal oelek oraz 2 łyżki płynnego miodu. Dolej łyżkę oleju sezamowego i 2 łyżki oliwy. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso ze wszystkich stron.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 11 lutego (13:06)

    Składniki na 4 porcje: ● 30 dag polędwicy wołowej ● 2 ząbki czosnku ● imbir ● przyprawa 5 smaków ● chili ● curry ● 2 łyżki ciemnego sosu sojowego ● brokuł ● pół czerwonej papryki ● 200 ml bulionu wołowego ● łyżka mąki kukurydzianej ● 2 paczki delikatnego ryżu jaśminowego.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Składniki na 4 porcje: 50 dag wołowiny na gulasz, po 1 zielonej i czerwonej papryce, 1 marchewka, 1 puszka pomidorów, 200 ml bulionu wołowego, 5 dag marynowanych małych cebulek, 2 korniszony, 1/2 pęczka natki, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 3 łyżki octu balsamicznego, oliwa, słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0