Reklama
  • Środa, 2 grudnia 2015 (10:05)

    Angielska zapiekanka

Składniki na 4-5 porcji: 60 dag mięsa wołowego (gulaszowego), 2 łyżki mąki pszennej, 2 średnie cebule, 2 średnie marchewki, 2-3 ząbki czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 15 dag pieczarek, olej do smażenia, 1 kg ziemniaków, ½ szklanki mleka, 5 dag masła, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz mąką. Cebule drobno posiekaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Marchewki obierz, pokrój w talarki.  

2. Do rondla wlej bulion, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu, podgrzej. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmaż mięso. Przełóż do garnka. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę, smaż jeszcze ok. 5 min.

Reklama

Warzywa przełóż do bulionu, całość gotuj na średnim ogniu 90-120 min, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, dodaj masło oraz mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wyłóż puree z ziemniaków, widelcem zrób wzorki. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 560 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:gulasz | zapiekanka | angielski

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Mięso: 1 kg wołowiny • włoszczyzna • 3 liście laurowe • 2 ziela angielskie • olej • szczypta majeranku • pieprz • sól. Sos: łyżka masła • 2 łyżki mąki • szklanka wywaru •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.