Reklama
  • Piątek, 15 stycznia 2016 (13:05)

    Befsztyk z sosem grzybowym

Składniki: 60 dag mięsa wołowego , 4 gruszki, pół szklanki białego i czerwonego wina, 2 goździki, liść laurowy, łyżka cukru, 3 ząbki czosnku, sok z cytryny, 2 łyżki oleju, ciemny sos do pieczeni, 10 dag grzybów l szklanka śmietany,4 łyżki smażonych borówek, rozmaryn

Reklama

Wołowinę pokrój w cienkie plastry i lekko rozbij. Posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso. Podduś pod przykryciem przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu. Grzyby obsmaż i zalej sosem oraz czerwonym winem.

Całość gotuj przez 20 minut. Dopraw śmietaną i udekoruj rozmarynem. Sosem polej mięso. Gruszki obierz, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Włóż do rondelka, zalej białym winem i 2 szklankami wody. Dodaj goździki, liść laurowy, sok z cytryny i cukier. Całość zagotuj. Gdy gruszki będą miękkie, wyjmij je i zanurz w zimnej wodzie. We wgłębienia włóż borówki.

Na żywo
Więcej na temat:befsztyk | Ca | z | sok z cytryny | sos | S.O.S. | Sos do pieczeni

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 900 g wołowiny ● po 3 marchewki i pietruszki ● 4 szalotki ● 600 g dyni ● 2 łyżki mąki ● 3 łyżki pasty z pomidorów ● 600 ml czerwonego wina ● 500 ml bulionu ● olej ● puszka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.