Reklama
  • Piątek, 15 stycznia (13:05)

    Befsztyk z sosem grzybowym

Składniki: 60 dag mięsa wołowego , 4 gruszki, pół szklanki białego i czerwonego wina, 2 goździki, liść laurowy, łyżka cukru, 3 ząbki czosnku, sok z cytryny, 2 łyżki oleju, ciemny sos do pieczeni, 10 dag grzybów l szklanka śmietany,4 łyżki smażonych borówek, rozmaryn

Reklama

Wołowinę pokrój w cienkie plastry i lekko rozbij. Posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso. Podduś pod przykryciem przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu. Grzyby obsmaż i zalej sosem oraz czerwonym winem.

Całość gotuj przez 20 minut. Dopraw śmietaną i udekoruj rozmarynem. Sosem polej mięso. Gruszki obierz, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Włóż do rondelka, zalej białym winem i 2 szklankami wody. Dodaj goździki, liść laurowy, sok z cytryny i cukier. Całość zagotuj. Gdy gruszki będą miękkie, wyjmij je i zanurz w zimnej wodzie. We wgłębienia włóż borówki.

Na żywo
Więcej na temat:befsztyk | Ca | z | sok z cytryny | sos | S.O.S. | Sos do pieczeni

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 150 g fasolki szparagowej, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryczka chilli, 1 łyżka oliwy, 500 g mięsa mielonego wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka kuminu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.