Reklama
  • Poniedziałek, 10 czerwca 2013 (15:10)

    Bitki cielęce

Składniki: 60 dag udźca cielęcego, sól, 10 dag sera z pleśnią, pieprz, 2 łyżki masła, 2 większe pomidory , 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 200 ml wina, łyżeczka cukru, 2 goździki, 2 szalotki

Przygotowanie: Udziec pokrój w plastry, lekko ubij, dodaj sól, pieprz i odłóż na 5 minut. Masło wymieszaj ze startym serem. Całość utrzyj na gęsty krem i wstaw do lodówki.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim przygotowane bitki. Gotowe mięso połóż na talerzu i pozostaw w cieple. Pomidory pokrój w grubsze plastry, posyp je ziołami prowansalskimi i krótko podpiecz. Czerwone wino dopraw goździkami i cukrem.

Szalotki obierz, włóż do wina i całość zagotuj. Podpieczone pomidory połóż na talerzu, a na nich bitki. Masą z sera napełnij szprycę i wyciśnij na mięso. Całość polej wcześniej przygotowanym winem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Na żywo
Więcej na temat:bitki

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag wołowiny, np. z łopatki, 2-3 gałązki selera naciowego, 1 pietruszka, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 40 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.