Reklama
  • Poniedziałek, 10 czerwca 2013 (15:10)

    Bitki cielęce

Składniki: 60 dag udźca cielęcego, sól, 10 dag sera z pleśnią, pieprz, 2 łyżki masła, 2 większe pomidory , 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 200 ml wina, łyżeczka cukru, 2 goździki, 2 szalotki

Przygotowanie: Udziec pokrój w plastry, lekko ubij, dodaj sól, pieprz i odłóż na 5 minut. Masło wymieszaj ze startym serem. Całość utrzyj na gęsty krem i wstaw do lodówki.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim przygotowane bitki. Gotowe mięso połóż na talerzu i pozostaw w cieple. Pomidory pokrój w grubsze plastry, posyp je ziołami prowansalskimi i krótko podpiecz. Czerwone wino dopraw goździkami i cukrem.

Szalotki obierz, włóż do wina i całość zagotuj. Podpieczone pomidory połóż na talerzu, a na nich bitki. Masą z sera napełnij szprycę i wyciśnij na mięso. Całość polej wcześniej przygotowanym winem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Na żywo
Więcej na temat:bitki

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 60 dag rostbefu w plastrach , 2 cebule, 10 dag boczku w plastrach, 2-3 ogórki kiszone, 2 łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz świeżo mielony,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.