Reklama
  • Czwartek, 2 marca (11:05)

    Boeuf Stroganow

Składniki na 4-6 porcji: 80 dag wołowiny, 10 dag bekonu, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 pomidory, 15 dag konserwowych ogórków, 10 dag marynowanych cebulek, 1 łyżka marynowanych papryczek, musztarda, olej, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, liście laurowe, koperek do dekoracji.

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut

1. Wołowinę umyć i osuszyć. Mięso i bekon pokroić w kostkę. Mięso lekko oprószyć mąką. Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zrumienić mięso, dodać bekon, smażyć jeszcze chwilę razem. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przesmażyć razem.

2. Mięso przełożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody, wrzuć 3 liście laurowe. Gotować przez godzinę. W tym czasie ogórki pokroić w plasterki, papryczki i cebulki osączyć z zalewy. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki.

3. Ogórki, pomidory i cebulki dodać do gulaszu, gdy mięso zmięknie. Gotować całość jeszcze pół godziny. Na koniec doprawić łyżką musztardy, solą i pieprzem. Podawać w głębokich talerzach, dekorować świeżym koperkiem. Serwować z kajzerką.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mielonej chudej wołowiny, sól, szklanka ugotowanej soi, marchewka, kawałek selera, 2 białka , cebula, bułka tarta, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz, łyżka keczupu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.