Reklama
  • Wtorek, 22 listopada 2016 (10:00)

    Bogracz węgierski

Składniki na 8 porcji: ● pół kg mięsa wołowego na gulasz ● 2 cebule ● 3 ząbki czosnku ● 2 czerwone papryki ● 2 łyżki smalcu ● 30 dag pomidorów w puszce ● po łyżeczce kminku mielonego, słodkiej i ostrej papryki ● litr bulionu warzywnego ● 4 ziemniaki ● sól ● pieprz.

Reklama

❶ W garnku rozgrzej smalec, zeszklij posiekaną cebulę, wrzuć kminek oraz paprykę ostrą i słodką w proszku, a następnie dodaj oczyszczone, pokrojone na kawałki mięso. Przesmaż.

❷ Dołóż posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

❸ Zalej składniki bulionem, przykryj garnek pokrywą i na bardzo wolnym ogniu duś potrawę około 45 minut, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarła do dna.

❹ Po tym czasie dorzuć obrane i pocięte w kosteczkę ziemniaki oraz pomidory z puszki wraz z zalewą.

❺ Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do miękkości wszystkich składników.

❻ Danie możesz doprawić łyżką gęstej śmietany.

Czas przygotowania: 80 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 350. Stopień trudności: średni

Telemax

Zobacz również

  • Wołowina  w miodzie pitnym

    Składniki: 800 g wołowiny (polędwica) • 100 g suszonych borowików • 100 ml miodu pitnego • łyżka masła • łyżka oleju słonecznikowego • 250 ml gęstej śmietany • 2 łyżeczki mąki • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.