Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:00)

    Bośniackie kotleciki

Składniki: 50 dag mielonej wołowiny , 25 dag mielonej baraniny, 70 dag mielonej wieprzowiny, białko z jednego jajka, 4 ząbki czosnku, łyżeczka sody, 2 łyżeczki mielonego pieprzu, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu kajeńskiego, pół łyżeczki papryki, 6 ziemniaków, 3 papryki czerwone, 2 małe pory, olej.

Reklama

W dużej misce wymieszaj ze sobą mielone mięsa, białko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, sodę, dwa rodzaje pieprzu oraz paprykę. Z powstałej masy uformuj małe kiełbaski, ułóż je na sporym talerzu, przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso grilluj w piekarniku z funkcją grill w temperaturze 190°C do momentu, gdy mięso przestanie być surowe (ok. 25 minut).

Ziemniaki obierz, pokrój w cząstki i podpiecz w piekarniku, aż będą miękkie. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój. Pora podziel na kawałki. Całość podsmaż na rozgrzanej patelni. Danie podawaj z podpieczonymi warzywami polane sosem śmietanowo-czosnkowym.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, olej, 50 dag posiekanych pomidorów z puszki, sól, łyżeczka tabasco, 25 dag fasoli z puszki, 4 gałązki tymianku, 30 dag polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.