Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Burger z wołowiną i żurawiną

Skład na 4 porcje: ● 500 g mielonego mięsa wołowego ● 4 bułki ● jajo ● 3 cebule ● 3 łyżki bułki tartej ● 125 g sera typu camembert ● olej ● 30 g sałaty roszponki ● 3 łyżki musztardy francuskiej ● 4 łyżki konfitury żurawinowej ● sól i pieprz do smaku.

1. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą, doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy na gładką masę, z której formujemy 4 kotleciki, trochę większe niż średnica bułki.

Reklama

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Na jeszcze ciepłych układamy plastry sera, aby lekko się stopił.

2. Roszponkę myjemy i osuszamy. Pozostałe 2 cebule kroimy w półplastry i przekładamy na rozgrzany tłuszcz, podsmażamy kilka minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem i solą.

3. Bułki przekrawamy na pół i wkładamy na 1–2 minuty do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

4. Ciepłe bułki smarujemy musztardą. Układamy na nich listki roszponki, kotleciki i podsmażoną cebulę. Całość polewamy podgrzaną konfiturą żurawinową i przykrywamy drugą częścią bułki. Burgery podajemy jeszcze ciepłe, np. z surówkami.

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 80 dag wołowiny, 10 dag bekonu, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 pomidory, 15 dag konserwowych ogórków, 10 dag marynowanych cebulek, 1 łyżka marynowanych papryczek,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.