Reklama
  • Piątek, 4 lipca 2014 (12:00)

    Burgery wołowe

SKŁADNIKI: 20 dag polędwicy wołowej, mała cebula, ząbek czosnku, kawałek korzenia imbiru (5 cm), łyżeczka musztardy delikatesowej, 3 łyżki bulionu drobiowego (może być z kostki), olej, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama

1. Mięso zmiel. Cebulę oraz imbir oczyść i zetrzyj na tarce jarzynowej, czosnek drobniutko posiekaj.

2. Mięso przełóż do miski. Dodaj przygotowane składniki oraz musztardę. Wlej bulion, wymieszaj. Przypraw masę solą oraz pieprzem.

3. Uformuj dwie kule. Każdą przełóż do foremki w kształcie serca lub do formy do sadzonych jajek. Grill posmaruj olejem i opiekaj kotlety po 4 minuty z każdej strony. Gorące podaj w bułce, z frytkami lub smażonymi ziemniakami i surówką.

4. Mięsne serduszka możesz przygotować z każdego innego mięsa, np. drobiowego czy wołowo-wieprzowego. Można je także usmażyć.

Porcje: 2, przygotowanie 20 min, cena 4,40 zł, 160 kcal

Ewa Szymczak z Legnicy

Takie jest życie
Więcej na temat:burgery | Legnica | Electronic Arts | burger

Zobacz również

  • Skład na 8 porcji: ● 8 cienkich steków z łopatki wołowej (każdy po ok. 100 g) ● 80 g sera pleśniowego ● 100 ml warzywnego bulionu ● 600 g średnich ziemniaków ● 200 g kwaśnej śmietany ● 800 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.