Reklama
  • Czwartek, 14 lipca 2016 (08:05)

    Chili con carne

Składniki na 4 porcje: 150 g fasolki szparagowej, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryczka chilli, 1 łyżka oliwy, 500 g mięsa mielonego wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka suszonego oregano,  puszka krojonych pomidorów, puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, sól, 350 ml bulionu, pieprz cayenne, garść posiekanej kolendry.

Przygotowanie:

Reklama

Fasolkę umyj, odetnij końce i gotuj w osolonej wodzie 5 minut. Odcedź i zalej zimną wodą. Czosnek i cebulę obierz, papryczkę chilli posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, czosnek i chilli. Odsuń warzywa na bok, a na środku patelni usmaż mięso, aż zbrązowieje. Dodaj koncentrat i przyprawy. Smaż przez chwilę.

Fasolę i kukurydzę odsącz, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Do patelni dodaj pomidory razem z zalewą, fasolę, kukurydzę, fasolkę szparagową, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj bulion, zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 25 minut.

Zdejmij z ognia, wymieszaj z kolendrą i dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne.

Czas przygotowania: 45 minut Poziom: łatwy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, olej, 50 dag posiekanych pomidorów z puszki, sól, łyżeczka tabasco, 25 dag fasoli z puszki, 4 gałązki tymianku, 30 dag polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.