Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Chili con carne z brokułami

Składniki na 6 porcji: 1 kg mieszanego wieprzowo- wołowego mięsa mielonego, 50 dag brokułów, 15 dag wędzonego boczku, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego ,1 duża cebula, 1 puszka (850 ml) pomidorów, 1 l bulionu wołowego (może być przygotowany z kostki), 15 dag ciabatty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 pęczek grubego szczypiorku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 3 duże ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek, kwaśna śmietana jako dodatek, sól, pieprz, cukier.

1. Oczyść, obierz i opłucz marchewki, cebulę, seler i czosnek. Czos- nek przeciśnij przez praskę, a pozos- tałe warzywa pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Zrumień na niej mięso mielone.

Reklama

2. Mięso oprósz solą i pieprzem. Dodaj czosnek i pokrojone warzywa, wsyp suszone oregano. Dołóż też koncentrat pomidorowy i wsyp szczyptę cukru. Mieszając, smaż składnki ok. 3 minut.

3. Dodaj pomidory razem z zalewą. Mieszając, smaż 5 min. Przełóż wszystko do garnka, wlej gorący blion. Duś 10 min. Brokuły podziel na małe różyczki. Opłucz je i dodaj do gulaszu. Gotuj ok. 10 min. Boczek pokrój, wysmaż na chrupiąco.

4. Pieczywo pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Wsyp pieczywo i usmaż na rumiano. Szczypiorek grubo posiekaj. Gulasz rozlej do kokilek. Posyp grzankami, boczkiem i szczypiorkiem. Dodaj po kleksie śmietany. Oprósz pieprzem.

Dobra rada

Gulasz z mięsa mielonego, pomidorów i warzyw będzie tym lepszy, im więcej dodasz do niego ziół. Jeśli masz w domu świeże oregano, zastąp nim suszone.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 4 plasterki szynki, pieprz, 8 steków wołowych (po ok. 10 dag każdy), sól, 7,5 dag pesto (ze słoika), 10 dag startego parmezanu, 3 łyżki oliwy, 2 białe cebule i 1 czerwona, 1 łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.