Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Cielęcina w winnej marynacie

Składniki na 8 porcji: 1,5 kg cielęciny na pieczeń, 2/3 szkl. czerwonego wytrawnego wina, 1/2 szkl. oliwy z oliwek, 30 dag pieczarek, 5 dag orzechów włoskich, 2 białe kiełbaski (surowe), 8 plasterków wędzonego boczku, 200 ml bulionu warzywnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz mielony, 1 łyżka ziół prowansalskich, olej do smażenia.

Reklama

1. Wino wymieszaj z oliwą, dodaj obrany, przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Mięso umyj, przełóż do miski. Polej marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2–3 godz.

2. Pieczarki oczyść i posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wsyp orzechy i mieszając, smaż je 5 min. Zdejmij z patelni, a na tłuszcz wrzuć pieczarki. Oprósz solą i pieprzem. Smaż, aż grzyby zmiękną i odparuje płyn, który się z nich wytworzył.

Orzechy posiekaj, dodaj do pieczarek. Zdejmij z ognia, ostudź. Z kiełbasek ściągnij osłonki, rozgnieć farsz widelcem i wymieszaj z pieczarkami.

3. Mięso wyjmij z marynaty, wytrzyj ręcznikiem papierowym i wytnij w nim kieszeń. Wyłóż ją plas terkami boczku i napełnij przygotowanym nadzieniem. Mięso zepnij albo zwiąż, formując zgrabną pieczeń.

4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Obsmaż mięso, przełóż do brytfanny. Podlej bulionem i piecz 2 godz. w 200 st., polewając sosem z brytfanny. Podawaj np. z modrą kapustą i rozetkami z piure ziemniaczanego.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mielonej chudej wołowiny, sól, szklanka ugotowanej soi, marchewka, kawałek selera, 2 białka , cebula, bułka tarta, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz, łyżka keczupu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.