Reklama
  • Środa, 2 lipca 2014 (12:05)

    Cielęcina z sosem śmietanowym

Składniki na 4 porcje: 60 dag udźca cielęcego, cebula, olej, 15 dag pieczarek, sól, pieprz czarny mielony, 150 ml bulionu, 200 ml białego wina, 200 ml śmietany, natka pietruszki. Na ciasto kukurydziane: szklanka kaszy kukurydzianej, 2 jajka, 10 dag startego żółtego sera, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej, mała cebula, szczypta tymianku, ząbek czosnku, sól, olej do smażenia

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: Cielęcinę oczyść i pokrój w podłużne kawałeczki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i podsmaż ze wszystkich stron.

Oczyść pieczarki, pokrój w plastry i wrzuć do mięsa. Smaż przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i białe wino. Duś do miękkości.

Reklama

Pod koniec dodaj śmietanę i podgotuj. Gotową cielęcinę udekoruj posiekaną natką. Podawaj z kukurydzianymi plackami (patrz poniżej).

3 kroki do... przygotowania placków kukurydzianych

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Kaszę kukurydzianą wypłucz kilka razy i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy woda odparuje, odstaw kaszę do wystygnięcia. Do ostudzonej kaszy dodaj jajka, obie mąki, startą cebulę i czosnek. Całość zmiksuj.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Masę kukurydzianą przełóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150° C przez 10 minut, do chwili aż ciasto zacznie się rumienić. Gdy wystygnie, pokrój je na mniejsze kwadraty.

Na rozgrzanym oleju ułóż kawałki ciasta, smaż na średnim ogniu, przekładając placki kilka razy, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Jeszcze na patelni posyp je startym żółtym serem, aby lekko się stopił.

Na żywo
Więcej na temat:d | oczy | z | cielęcina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag chudej wołowiny, 6 dużych cebul, 5 dużych marchewek, 4-5 ziemniaków, 2 szklanki bulionu wołowego z kostki, 2 kromki razowego chleba,1 szklanka piwa, 20 dag sera... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.