Reklama
  • Czwartek, 3 listopada 2016 (08:00)

    Faszerowana pieczeń wołowa

Składniki na 10 porcji: ■ 70 dag mięsa mielonego wołowego (może być z dodatkiem wieprzowego) ■ jajko ■ kajzerka ■ mała cebula ■ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ■ mielona papryka ostra. Farsz: ■ 6 pomidorów suszonych w zalewie ■ 20 dag mrożonego szpinaku ■ 15 dag sera feta ■ 2 ząbki czosnku ■ gałka muszkatołowa ■ sól ■ pieprz. Dekoracja: ■ pomidorki koktajlowe i bazylia.

Reklama

Przyrządzanie:

➊ Do miski przełóż mięso mielone, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki. Wbij jajko, przypraw mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę i wstaw do lodówki.

➋ Na suchej patelni odparuj szpinak. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i przypraw całość gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Ostudź.

➌ Mięso rozłóż na papierze do pieczenia. Uformuj prostokąt o grubości ok. 2 cm. Rozsmaruj na nim szpinak, umieść osączone pomidory suszone i pokrojony w kostkę ser. Zwiń roladę, owijając ją papierem do pieczenia.

➍ Przełóż potrawę do naczynia żaroodpornego i piecz 50 minut w 180°C. Kwadrans przed zakończeniem rozwiń papier, żeby wierzch się ładnie z zarumienił.

➎ Gotową roladę pokrój w plastry i udekoruj ją pomidorkami koktajlowymi oraz listkami bazylii.

➜ Przygotowanie: 80 min ➜ Stopień trudności: średnie ➜ Kalorie: 300

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: po 25 dag kaszy bulgur i wołowiny , po szczypcie słodkiej papryki, cynamonu, kuminu i kurkumy, 1 cebula, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka wytrawnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.