Reklama
  • Poniedziałek, 28 października 2013 (11:05)

    Flaczki wołowe

Składniki na 6 porcji: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, średnia cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżki otartego suszonego majeranku, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Na bulion (2 litry): 1/2 kg mięsa wołowego (np. szponder), udko z kurczaka, włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, por), 2 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu, sól.

1. Przygotuj bulion: do garnka włóż obraną włoszczyznę, umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej 3 litrami osolonej wody. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz ogień na bardzo mały.

Reklama

Gotuj 2-3 godz. do momentu, aż mięso będzie miękkie, co pewien czas zbierając z powierzchni szumowiny. Po ugotowaniu wyjmij warzywa i mięso.

2. Flaki dokładnie opłucz zimną wodą. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj ok. 10 min. Później odcedź i przepłucz zimną wodą. Przełóż flaki do garnka z bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godz.

3. Gdy flaki będą miękkie, dodaj pokrojone w kostki lub zapałki 2 marchewki z bulionu. Przygotuj zasmażkę. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle, dodaj mąkę i trochę bulionu.

Mieszaj, by nie powstały grudki. Zasmażkę oraz przyprawy (słodka papryka, imbir, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz) dodaj do zupy. Posól ją i gotuj jeszcze 15 min.

Przygotowanie (bez czasu gotowania bulionu): 130 min. Porcja: 332 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: główka kapusty, szklanka ryżu, 150 g borowików, 200 g pieczeni wołowej, 4 pomidory, 2 cebule, 3 łyżki masła, łyżka posiekanej natki, 2 szklanki bulionu, łyżeczka mąki, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.