Reklama
  • Wtorek, 19 listopada 2013 (15:05)

    Gdański gulasz wołowy z brukselką

Składniki na 4 porcje: 1 kg wołowiny na gulasz, 50 dag brukselki, 2 pomidory, 2–3 niewielkie cebulki, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki oleju, sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona słodka papryka.

Przygotowanie: 90 min (plus marynowanie mięsa). Cena porcji: ok. 6 zł. Porcja: 620 kcal.

Reklama

1. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, dodaj do mięsa razem z mieloną papryką oraz świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.

2. Cebulki obierz, pokrój na cząstki, zeszklij na oleju. Dołóż mięso. Oprósz mąką i solą. Podlej 3 szkl. wody, duś ok. 60 min. Brukselki potnij na połówki, pomidory pokrój na kawałki.

Dodaj do mięsa 30 min przed końcem gotowania. 10 min przed końcem dołóż też koncentrat i dopraw do smaku. Podawaj np. z ziemniakami.

Naj
Więcej na temat:gulasz | z

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: • 2 kotlety wołowe • po pół czerwonej i zielonej papryki • 3 cebule • 30 dag fasolki szparagowej • 4 łyżki masła • 10 dag koncentratu z pomidorów • sól • 1/4 l bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.