Reklama
  • Środa, 28 września 2016 (13:05)

    Gospodarski gulasz z wołowiną, kalafiorem i marchewką

Składniki na 8 porcji: 1 i 1/2 kg wołowiny na gulasz (ew. mięsa gulaszowego z indyka), 3 łyżki oliwy, 1 litr bulionu wołowego, 1 pęczek włoszczyzny, 30 dag młodych marchewek, 20 dag groszku cukrowego, 1 kalafior, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka miodu, 2 kawałki kory cynamonu, szczypta cukru, sól, pieprz

Reklama

1. Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na jeszcze mniejsze kawałki. Oprósz je solą i pieprzem. Następnie rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie. Wrzuć kawałki mięsa. Obsmaż je na dużym płomieniu. Potem podlej bulionem. Włóż kawałki cynamonu. Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 2 godzin. Od czasu do czasu mieszaj.

2. W tym czasie warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju: obierz, oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Kalafior oczyść, dobrze umyj, podziel na małe różyczki. Młode marchewki obierz, pozostaw po kawałku natki, pokrój na duże kawałki. Groszek cukrowy oczyść, strączki opłucz, osusz. Przygotowane warzywa lekko podsmaż na rozgrzanym maśle. Oprósz solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodaj do mięsa 10-15 minut przed końcem duszenia.

3. Gulasz zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Przypraw do smaku miodem oraz solą i pieprzem. Usuń korę cynamonu. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko albo ziemniakami. Przygotowanie ok. 2 godzin i 30 minut . 1 porcja 520 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.