Reklama
  • Piątek, 3 lutego (13:05)

    Gulasz na czerwonym winie

Składniki na 4 porcje: po 40 dag wieprzowiny oraz wołowiny gulaszowej, 25 dag małych cebulek, 20 dag marchewki, 2 dag smalcu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 25 dag pieczarek, 15 mrożonych kurek,1 łyżka masła, 5 łyżek śmietany kremówki, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki oraz oregano do dekoracji

1. Wołowinę i wieprzowinę opłucz, osusz, ew. mięso pokrój na mniejsze kawałki. Cebulki obierz, potnij na połówki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę.

2. W garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Zrumień na nim kawałeczki mięsa. Dodaj cebulki i marchewkę. Krótko razem smaż, ciągle mieszając. Potem składniki oprósz solą, pieprzem i mąką. Zasmaż. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Podlej winem oraz 3 szklankami wrzącej wody. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze ok. 90 minut.

Reklama

3. Pieczarki oczyść, ew. pokrój na połówki. Wraz z kurkami podsmaż je na maśle. Podsmażone grzyby wrzuć do składników w garnku 15 minut przed końcem duszenia. Gotowy gulasz wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekana natką i udekoruj oregano. Serwuj z kawałkiem bagietki.

Przygotowanie ok. 2 godzin 1 porcja, 440 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.