Reklama
  • Wtorek, 12 marca 2013 (13:07)

    Gulasz wołowy

Składniki na 4-6 porcji: 75 dag wołowiny zadniej, 2 cebule, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, olej do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki

Ewentualnie:

2-3 łyżki zielonego groszku lub kukurydzy, 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Reklama

1. Wołowinę umyj, dokładnie osusz i pokrój w paski lub dużą kostkę. Mięso oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebule obierz z łupin, posiekaj drobno. Papryki przekrój na pół, wykrój gniazda nasienne, opłucz z pozostałych nasion, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.

2. Kilka listków natki pietruszki odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.

3. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, przełóż ją do garnka i na tej samej patelni przesmaż partiami mięso oprószone mąką (powinno być usmażone z każdej strony). Wołowinę przełóż do garnka z cebulą, dopraw papryką, dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie, zalej wodą, aby mięso było w niej zanurzone w całości. Gotuj do miękkości mięsa.

4. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, natkę pietruszki oraz pokrojoną paprykę. Jeśli gulasz przygotowujesz z kukurydzą lub groszkiem, dodaj je teraz.

Gulasz po dodaniu przecieru i warzyw duś jeszcze 15-20 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub makaronem, przybrany świeżą natką.

Przygotowanie: 90 minut Porcja: 345 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Skład na 8 porcji: ● 8 cienkich steków z łopatki wołowej (każdy po ok. 100 g) ● 80 g sera pleśniowego ● 100 ml warzywnego bulionu ● 600 g średnich ziemniaków ● 200 g kwaśnej śmietany ● 800 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.