Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (13:05)

    Gulasz wołowy na piwie

Składniki na 4-6 porcji: 80 dag antrykotu, 10 dag wędzonego boczku, 50 dag dyni, 2 cebule, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 szklanka ciemnego piwa, 2 czerwone papryki, 2 papryczki chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, kolendra, ziele angielskie.

Reklama

Przygotowanie: ok. 180 minut

1. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać obrane i drobno posiekane cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 liście laurowe, 3 sztuki ziela angielskiego, krojone pomidory z zalewą, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru.

2. Papryki umyć, pestki usunąć, pokroić na kawałki. Mięso pokroić w grubą kostkę. Sos sojowy wymieszać z 150 ml ciepłej wody. Paprykę, mięso oraz rozcieńczony sos sojowy dodać do boczku z pomidorami, całość przełożyć do brytfanny, zalać piwem.

3. Wołowinę piec 2 godziny w temp. 180-190ºC pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywę, dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię, całość obsypać łyżeczką nasion kolendry. Piec jeszcze przez pół godziny, ale już bez przykrycia.

Twoje Imperium

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.