Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (13:05)

    Gulasz wołowy pod pierzynką

Składniki na 4-6 porcji: Gulasz: 70 dag wołowiny, 3 cebule, 3 marchewki, 30 dag drobnych pieczarek, 2 czerwone papryki, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 400 ml bulionu wołowego, 100 ml soku z pomarańczy, 2 łyżki mąki, olej do smażenia. Pierzynka: 50 dag dużych ziemniaków, 1 łyżka chrzanu, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki masła, sól, pieprz, tymianek, goździki, gałka muszkatołowa, jałowiec, gałązki natki pietruszki.

Reklama

1. Pokrojone w kostkę mięso ­zalać ­winem, sokiem, obsypać przyprawami (3 goździki, 3 łyżeczki ­tymianku, 2 ziarna jałowca), wstawić do lodówki na noc.

2. Płyn odlać. Mięso oprószyć mąką, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, ­przełożyć do naczynia żaroodpornego.

3. Warzywa oczyścić. Papryki ­pokroić w grubą kostkę, marchew w ­plastry, pieczarki na połówki, cebulę posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach ­oleju, dodać do mięsa, zalać winem i bulionem, oprószyć solą i pieprzem, piec 2 godz. w 180ºC.

4. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przelać wrzątkiem, odcedzić. Wymieszać z chrzanem, roztopionym masłem, drobno posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Rozłożyć na mięsie, piec 40 minut, posypać parmezanem, piec jeszcze 5 minut.

Przygotowanie: ok. 150 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mielonej chudej wołowiny, sól, szklanka ugotowanej soi, marchewka, kawałek selera, 2 białka , cebula, bułka tarta, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz, łyżka keczupu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.