Reklama
  • Piątek, 14 listopada 2014 (10:05)

    Gulasz wołowy z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: • 40 dag młodej wołowiny zrazowej • 25 dag pieczarek • pół szklanki śmietany • liść laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego • 1/4 szkl. białego wina • mała ostra papryczka • 2 dag mąki • 4 łyżki oleju • papryka mielona • łyżka koncentratu pomidorowego • sól • pieprz.

1. Papryczkę umyj i posiekaj.

2. Oczyszczone z błonek mięso rozbij lekko tłuczkiem, po czym pokrój w kostkę. Oprószone przyprawami obsmaż na gorącym tłuszczu. Skrop wodą, dodaj liść laurowy, papryczykę i ziele angielskie. Duś do miękkości.

Reklama

3. Pod koniec dorzuć pokrojone w plastry pieczarki i wlej śmietanę wymieszaną z resztą mąki.

4. Dopraw gulasz winem oraz koncentratem pomidorowym. Posyp go solą, pieprzem i papryką w proszku.

5. Gotowe danie podawaj np. z kluseczkami kładzionymi oraz surówką z kwaszonej kapusty.

Kurier TV
Więcej na temat:gulasz | z | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 średnia okrągła dynia (ok. 2 kg), 60 dag mielonego mięsa wołowego (niezbyt tłustego), 2 puszki pomidorów krojonych, 1 duża cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 100... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.