Reklama
  • Piątek, 14 listopada 2014 (10:05)

    Gulasz wołowy z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: • 40 dag młodej wołowiny zrazowej • 25 dag pieczarek • pół szklanki śmietany • liść laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego • 1/4 szkl. białego wina • mała ostra papryczka • 2 dag mąki • 4 łyżki oleju • papryka mielona • łyżka koncentratu pomidorowego • sól • pieprz.

1. Papryczkę umyj i posiekaj.

2. Oczyszczone z błonek mięso rozbij lekko tłuczkiem, po czym pokrój w kostkę. Oprószone przyprawami obsmaż na gorącym tłuszczu. Skrop wodą, dodaj liść laurowy, papryczykę i ziele angielskie. Duś do miękkości.

Reklama

3. Pod koniec dorzuć pokrojone w plastry pieczarki i wlej śmietanę wymieszaną z resztą mąki.

4. Dopraw gulasz winem oraz koncentratem pomidorowym. Posyp go solą, pieprzem i papryką w proszku.

5. Gotowe danie podawaj np. z kluseczkami kładzionymi oraz surówką z kwaszonej kapusty.

Kurier TV
Więcej na temat:gulasz | z | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag wołowiny, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, czosnek, olej, pół selera, 2 cebule, sól 3pół papryki, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka papryki w proszku, koncentrat pom., pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.