Reklama
  • Czwartek, 18 grudnia 2014 (14:05)

    Gulasz wołowy z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: ● 40 dag młodej wołowiny zrazowej ● 25 dag pieczarek ● pół szklanki śmietany 18% ● liść laurowy ● 4 ziarenka ziela angielskiego ● 1/4 szklanki białego wytrawnego wina ● mała ostra papryczka ● 2 dag mąki pszennej ● 4 łyżki oleju ● słodka papryka mielona ● łyżka koncentratu pomidorowego ● sól ● pieprz czarny mielony ● cebulki konserwowe ● listki oregano.

❶ Małą ostrą papryczkę umyj i drobno posiekaj.

Reklama

❷ Oczyszczoną z błonek wołowinę rozbij tłuczkiem, po czym pokrój w kostkę.

❸ Oprószone pieprzem plastry mięsa obsmaż na gorącym tłuszczu. Gdy lekko się zarumienią, skrop je wodą, dodaj liść laurowy, papryczykę i ziele angielskie. Duś do miękkości.

❹ W międzyczasie dorzuć pokrojone w plastry pieczarki i wlej śmietanę wymieszaną z resztą mąki pszennej.

❺ Do prawie gotowego gulaszu dolej białe wytrawne wino oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw danie solą, pieprzem i papryką w proszku.

❻ Rozlej gulasz do miseczek. Do każdej porcji włóż po kilka cebulek konserwowych i udekoruj listkami oregano.

Telemax
Więcej na temat:gulasz | ma | z | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 70 dag wołowiny np. rostbefu • 3 cebule • 2 łyżki orzeszków ziemnych • 2 łyżki orzeszków piniowych • garść suszonych grzybów • plastry szynki • liście laurowe • ziele... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.