Reklama
  • Poniedziałek, 9 marca 2015 (13:00)

    Gulasz wołowy z soczewicą

Składniki: 1 kg wołowiny bez kości ✓ szklanka czerwonej soczewicy ✓ bulwa kopru włoskiego ✓ zielona papryka ✓ 125 g kapeluszy pieczarek ✓ 400 g pomidorów z puszki ✓ 3 szklanki bulionu wołowo-grzybowego ✓ 1/2 szklanki czerwonego wina ✓ ząbek czosnku ✓ łyżeczka mielonej papryki ✓ 1/4 szklanki mąki ✓ 2 łyżki oliwy ✓ sól i pieprz ✓ 4 łyżki gęstej śmietany ✓ 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek ✓ koperek.

1. Opłucz i osusz mięso. Pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

2. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki. Następnie pokrój paprykę i koper włoski. Obierz czosnek.

Reklama

3. Rozgrzej oliwę w rondlu o grubym dnie. Wymieszaj mąkę z papryką, obtocz w niej mięso i smaż 4-5 minut. Następnie dodaj przygotowane warzywa, czosnek i pieczarki. Wymieszaj, smaż 3-4 minuty, aby się zezłociły.

4. Dodaj bulion, pomidory, soczewicę oraz wino. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

5. Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem 70-80 minut, aby mięso dobrze zmiękło. Po wyjęciu z piekarnika wrzuć oliwki. Przełóż gulasz na talerze, dodaj po łyżce śmietany, udekoruj gałązkami koperku.

Olivia
Więcej na temat:gulasz | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ok. 60 dag wołowiny zrazówki lub pierwszej krzyżowej, 15 dag boczku lub 1 kabanos, 1 cebula , 2 ogórki kwaszone, 4 kawałki skórki z jednej kromki chleba razowego, 4 grzybki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.