Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (14:05)

    Gulasz wołowy zapiekany pod ziemniakami

Skład na 8 porcji: ● 1 kg mięsa wołowego na gulasz ● 3 cebule ● 400 ml bulionu ● puszka krojonych pomidorów ● 600 g zielonej fasolki mrożonej ● szklanka marynowanej papryki ● 100 ml śmietany ● 1 kg ziemniaków ● 4–5 łyżek bułki tartej ● 30 g masła ● sól, pieprz, jałowiec, papryka ● olej.

Czas przygotowania 180 minut. Cena porcji ok. 5,30 zł

1. Fasolkę gotujemy i odcedzamy. Cebulę kroimy w paski. Paprykę odcedzamy z zalewy.

Reklama

2. Kawałki mięsa podsmażamy na oleju w brytfannie na jasnozłoty kolor. Następnie dodajemy cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem, papryką, jałowcem oraz solą. Wlewamy bulion i pomidory, mieszamy. Przykrywamy brytfannę i zapiekamy ok. 90 minut w 200ºC.

3. Obrane ziemniaki kroimy w średniej grubości plastry. Do wyjętego z piekarnika gulaszu dodajemy śmietanę, fasolkę i pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę, mieszamy. Wyrównujemy wierzch i w miarę ścisło układamy plastry ziemniaków. Solimy, kładziemy kawałki masła i posypujemy bułką tartą.

Pieczemy 60 minut w 200ºC, aż ziemniaki będą miały jasnozłoty kolor. Podajemy z bukietem surówek.

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.