Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (15:00)

    Gulasz z ziołowymi kluskami

Składniki: 2 łyżki oleju, 1,5 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę 3 cm, 2 cebule, pokrojone w krążki, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 1/4 szklanki mąki, 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego, puszka pomidorów z zalewy, 4 szklanki bulionu wołowego. Ziołowe kluski: 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g masła, 2 łyżeczki tymianku, łyżeczka natki, 1/2 szklanki mleka, sól, pieprz.

1. Podsmaż na połowie oleju mięso i odłóż je. Na reszcie oleju podsmaż cebulę (2-3 minuty). Wsyp paprykę i wymieszaj. Włóż mięso, oprósz je mąką i smaż 1-2 minuty, mieszając. Dodaj pastę pomidorową, pomidory i bulion. Zagotuj i przełóż do piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Reklama

2. Na kluski zagnieć mąkę, proszek do pieczenia, masło i zioła. Dodaj tyle mleka, aby ciasto było miękkie. Zroluj je i pokrój na kawałki 5 cm.

3. Wyjmij gulasz z piekarnika. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 st. C. Ułóż kluski na gulaszu i posmaruj resztą mleka. Wstaw do piekarnika i piecz (bez przykrycia) 12-15 minut (aż knedle się zezłocą). Obsyp tymiankiem.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, olej, 50 dag posiekanych pomidorów z puszki, sól, łyżeczka tabasco, 25 dag fasoli z puszki, 4 gałązki tymianku, 30 dag polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.