Reklama
  • Wtorek, 14 maja 2013 (10:00)

    Jaskółcze gniazda z ziołami

Składniki: na 4 porcje, 1 kg cielęciny na sznycle (udźca lub górki), 6 dużych jajek, 2 kieliszki białego wytrawnego wina, 3 łyżki musztardy miodowej, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki oliwy, sok wyciśnięty z jednej cytryny, sól, pieprz.

Mięso oczyść, usuń błonki i opłucz. Następnie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek włókien na 6 plastrów.

Jajka włóż do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je około pięciu minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek.

Reklama

Gotowe już podsmażone jajka, owinięte plastrem cielęciny, podduś przez kwadrans w szerokim naczyniu. Wrzuć listek laurowy, czarny i kolorowy pieprz, wlej pół szklanki białego wina. Zmniejsz płomień i duś mięso pod przykryciem, aby doszło w środku.

Przed podaniem każde jaskółcze gniazdo przekrój na pół. Podawaj je z pieczonymi ziemniakami oraz z sałatką z czerwonej cebuli (pokrojonej w talarki) i kawałków pomidorków, przyprawionej winegretem. Jeśli lubisz, mięso możesz też polać jasnym sosem do pieczeni.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Zdjęcie

Kawałki cielęciny przełóż na deseczkę, rozbij tłuczkiem lub tępą stroną noża na cienki płat. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. /Arch. Bauer
Kawałki cielęciny przełóż na deseczkę, rozbij tłuczkiem lub tępą stroną noża na cienki płat. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
/Arch. Bauer

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Zdjęcie

Na patelni rozgrzej mocno oliwę, włóż przygotowane jaskółcze gniazda. Zrumień je ze wszystkich stron, obracając drewnianą łyżką przez kilka minut. Uważaj jednak, aby zbytnio mięsa nie przypiec. /Arch. Bauer
Na patelni rozgrzej mocno oliwę, włóż przygotowane jaskółcze gniazda. Zrumień je ze wszystkich stron, obracając drewnianą łyżką przez kilka minut. Uważaj jednak, aby zbytnio mięsa nie przypiec.
/Arch. Bauer

Na żywo
Więcej na temat:jaja | z | gniazda

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 70 dag udźca lub łopatki wołowej • 4 ogórki kiszone • 4 łyżki musztardy • 2 cebule • boczek wędzony w plastrach • łyżka masła klarowanego • pół szklanki mąki • 2 suszone... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.