Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia 2017 (13:05)

    Knedle z sosem

Składniki: 60 dag ugotowanych ziemniaków, 30 dag mąki, 20 dag żurawiny, sól, 250 ml kwaśnej śmietany, jajko, 50 dag mięsa wołowego, 2 cebule, 10 dag grzybów, papryka mielona słodka, pół łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżki mąki, olej, pieprz

Do zmielonych ziemniaków dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Z masy uformuj wałek. Następnie odrywaj nieduże kawałki ciasta, spłaszczaj je w dłoni, a na środek nałóż żurawinę. Całość dokładnie zlep, formując kulki. Knedle gotuj w osolonym wrzątku.

Gdy wypłyną, gotuj jeszcze trzy minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Mięso pokrój na kawałki, oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pokrojone cebule oraz grzyby. Całość przesmaż, podlej wodą i duś pod przykryciem do miękkości. Dopraw papryką słodką i ostrą, solą oraz pieprzem. Duś razem kilka minut.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.