Reklama
  • Wtorek, 15 grudnia 2015 (15:00)

    Kociołek wołowy z brukselką

Składniki na 6 porcji: ■ kilogram wołowiny na gulasz ■ cebula ■ 30 dag pieczarek ■ pół szklanki białego wina ■ 3 szklanki bulionu ■ 30 dag brukselki ■ 3 łyżki śmietany ■ olej ■ sól morska ■ mielony kolorowy pieprz ■ przyprawa do gulaszu ■ tymianek ■ natka pietruszki i ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji.

Przyrządzanie:

Reklama

➊ Mięso umyj, pokrój w grubą kostkę. Oprósz kolorowym pieprzem, solą, przyprawą do gulaszu i tymiankiem.

➋ Cebulę obierz, potnij w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do niej mięso i dokła dnie obsmaż. Chwilę później dołóż poszatkowane pieczarki, a potem podlej składniki winem oraz bulionem. Garnek przykryj i duś całość 40 minut.

➌ W tym czasie oczyść brukselkę. Główki u nasady natnij na krzyż. Dorzuć je do potrawy około 20 minut przed wyłączeniem i zabiel śmietaną.

➍ Gotowe danie udekoruj natką i ziarnami pieprzu.

Jadwiga Kwiek z Zakliczyna

➜ Przygotowanie: 70 min ➜ Stopień trudności: średnie ➜ Kalorie: 360

Super TV
Więcej na temat:Lorie | z | mi | cebula

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● kilogram wołowiny ● 2 cukinie ● 40 dag fasolki szparagowej ● 3 marchewki ● cebula ● 2 liście laurowe ● 3 ząbki czosnku ● oregano ● 2 szkl. bulionu ● po 20 dag kukurydzy i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.