Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (15:00)

    Korzenny gulasz z cieciorką, dynią i cukinią

Składniki na 8 porcji: 1 puszka cieciorki, 1,5 kg wołowiny na gulasz, 80 dag dyni, 2 cukinie, 1 puszka pomidorów krojonych, 40 dag kaszy kuskus, 1 l bulionu warzywnego, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki ziaren kardamonu, 1 łyżeczka nasion kminku, oliwa z oliwek, pieprz mielony, chili w proszku, sól, cynamon mielony, 2 łyżki wódki, 2 łyżki masła.

Reklama

1. Mięso umyj, oczyść z błonek i przerostów, pokrój w większą kostkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Kardamon i kminek rozetrzyj w moździerzu.

2. Na patelni mocno rozgrzej 3–4 łyżki oliwy. Zrumień na niej mięso ze wszystkich stron. Do daj cebulę i czosnek, a po minucie kardamon z kminkiem. Wymieszaj, smaż chwilę. Wsyp pieprz, chili oraz szczyptę cynamonu. Wlej gorący bulion, dodaj wódkę i duś pod przykryciem ok. 1,5 godz.

3. Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Cukinie umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Warzywa dodaj do mięsa 20 min przed końcem duszenia. 10 min przed końcem dołóż pomidory i osączoną cieciorkę.

4. Zagotuj 400 ml wody z 1,5 łyżeczki soli i 2 łyżkami oliwy. Wsyp kuskus i odstaw na 2 min, aby napęczniał. Po tym czasie dodaj masło, przemieszaj widelcem i nałóż po porcji na środku talerzy. Dookoła rozłóż gulasz. Danie ew. posyp posiekaną natką pietruszki.

Pyszna kasza bulgur

Kuskus możesz zastąpić kaszą bulgur. Ugotuj ją wg przepisu na opakowaniu. Przypraw solą, pieprzem, oliwą i posiekaną natką pietruszki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.