Reklama
  • Wtorek, 17 września 2013 (15:00)

    Kotlet po szwajcarsku

Cordon Bleu to dobra alternatywa dla schabowego. A w środku niespodzianka – rozpływający się ser, i pyszny bekon.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki na 4 porcje: 4 sznycle cielęce, po 4 plastry szynki gotowanej i sera ementaler, jajko, mleko, 3 łyżki mąki, 4 łyżki bułki tartej, olej do smażenia, sól, pieprz, 4 duże ziemniaki.

Do sosu: 3/4 szklanki jogurtu, 1/4 szklanki majonezu, po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i bazylii, 4 ząbki czosnku, łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu.

Reklama

Do sałatki: mix sałat, 1/2 cebuli.

Przygotowanie:

Sznycle oczyść i opłucz. Włóż do miseczki, zalej mlekiem, wstaw do lodówki i mocz około 30 minut. Po ich upływie mięso wyjmij, osusz i bardzo cienko rozbij.

Plastry szynki przekrój na pół i ułóż na mięsie tak, aby połowa sznycla pozostała wolna. Przykryj przyciętym kawałkiem sera, a ten kolejnym plasterkiem szynki. Sznycel złóż na pół.

Jajko wbij do talerza, roztrzep widelcem z odrobiną soli. Kotlety panieruj w mące, następnie zanurzaj w jajku, a na koniec obtaczaj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z frytkami i sałatą.

3 kroki do... frytek, sosu i sałatki

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie słupki. Opłucz i dokładnie osusz. Włóż do sitka i zanurz w gorącym oleju. Po 5 minutach wyjmij sitko i ponownie rozgrzej tłuszcz do wysokiej temperatury. Sitko z powrotem włóż do garnka. Smaż frytki około 5 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekane zioła. Ząbki czosnku i pieprzu usmaż na patelni,następnie utrzyj razem z solą w moździerzu. Dodaj do sosu, dobrze wymieszaj. Sos doskonale komponuje się jako dodatek do sałat oraz do potraw z pikantnym nadzieniem (np. strucli, pierogów, knedli).

Sałatę umyj i osusz. Mokre liście są ciężkie i zanim podasz je na stół, zgniotą te na dnie naczynia. Najlepiej rozłóż je na papierowym ręczniku i poczekaj, aż wchłonie on wodę. Listki porwij na małe kawałki. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag wołowiny, np. z łopatki, 2-3 gałązki selera naciowego, 1 pietruszka, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 40 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.