Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Meksykański smakołyk

Składniki na 4 porcje: 2 cebule, olej, 50 dag posiekanych pomidorów z puszki, sól, łyżeczka tabasco, 25 dag fasoli z puszki, 4 gałązki tymianku, 30 dag polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku, szczypiorek z dymki, pieprz, 12 placków kukurydzianych – do tortilli, 10 dag sera żółtego, duży pomidor, pół szklanki kwaśnej śmietany.

Reklama

Polędwicę wołową opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w paseczki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim mięso oraz czosnek. Dodaj oczyszczony i pokrojony w plasterki szczypiorek, po czym wszystko razem podsmaż. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia i odstaw.

Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone pomidory z puszki i dopraw do smaku solą oraz tabasco. Doprowadź do wrzenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, po czym wrzuć opłukaną fasolę i zagotuj. Sos zdejmij z ognia i połącz z listkami tymianku. Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego.

Wszystkie tortille mocz przez chwilę w gorącym oleju. Na placki wyłóż trochę mięsnego nadzienia i zroluj jak naleśniki. Zwinięte tortille włóż do naczynia żaroodpornego i polej resztą sosu pomidorowego. Następnie posyp startym serem i pokrojonym w kostkę pomidorem. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 200ºC przez 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Gulasz: 80 dag wołowiny • szklanka czerwonego wina • 3 goździki • majeranek • olej • masło klarowane • ziele angielskie • liść laurowy • kawałek korzenia imbiru • sól.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.