Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Mielone z piekarnika

Składniki na 6 porcji: 15 dag selera, 70 dag ziemniaków, sól, 500 ml śmietany, pieprz, 1 kajzerka, garść posiekanej natki, 1 czerwona cebula, zioła, 60 dag mielonej wieprzowiny, 1 jajko, po 10 dag sera topionego i pleśniowego, sól, pieprz, zioła.

1 Seler (bulwę) i ziemniaki obierz, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w dość cienkie plasterki. Przełóż do miski, przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami (tymianek i rozmaryn). Wlej 200 ml śmietany. Całość wymieszaj, przełóż do formy do brytfanny.

Reklama

2 Kajzerkę pokrój na kawałki, zalej wodą, odstaw do namoczenia. Do miski wsyp posiekaną natkę oraz obraną i drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Dodaj mieloną wieprzowinę, jajko i odciśniętą kajzerkę. Wyrób gładką masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

3 Z masy formuj w dłoniach małe kotlety. Ułóż je w brytfannie na warstwie ziemniaków i selera. Piecz ok. 30 minut w temp. 190 stopni.

4 Pozostałą śmietanę wlej do rondelka, zagotuj, wrzuć ser topiony oraz ser z pleśnią. Ogrzewaj, mieszając, aż sery się rozpuszczą. Powstały sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej mięso i ziemniaki. Dopiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.

czas ok. 70 min; porcja – 610 kcal, cena 2,90 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:mielone | seler | z

Zobacz również

  • Składniki: 1 słoik (370 ml) marynowanych cebulek perłowych, 3 czerwone papryki, 180 ml sosu słodko-kwaśnego, 1 główka sałaty ,1 kg wołowiny zrazowej, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, papryczki chili... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.