Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Mostek wołowy w wykwintnej wersji

Składniki na 8 porcji: ok. 2,5 kg mostka wołowego, 25 dag pieczarek, 2 marchewki, 2 cebule, 6 łyżek oleju, 1 pęczek natki pietruszki, 40 dag mięsa mielonego, 300 ml czerwonego wina, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki koncentratu pomido rowego, sól, pieprz.

Reklama

1. Pieczarki i marchew oczyść, drobno je pokrój. Posiekaj 1 cebulę oraz opłukaną i osuszoną natkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż pieczarki, dodaj marchew i cebulę, smaż 4 min. Składniki ostudź. Dodaj do nich 3/4 natki i mięso mielone. Wbij jajko, wsyp bułkę. Przypraw musztardą, solą i pieprzem, wymieszaj.

2. Mostek opłucz, osusz i ew. odetnij nadmiar tłuszczu. Ostrym nożem natnij z boku mięso tak, by powstała duża kieszeń. Napełnij ją nadzieniem, zepnij wykałaczkami i zwiąż sznurkiem.

Wierzch oprósz solą. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Ułóż mięso i smaż 10 min. Mostek przełóż do brytfanny, przykryj ją i piecz 3,5 godz. w 175 st. Po 2 godz. zdejmij pokrywkę.

Na łyżce oleju podsmaż drugą posiekaną cebulę. Sos z pieczenia zlej do rondelka. Dodaj cebulę, koncentrat i wino. Duś 5 min, przetrzyj przez sitko. Mięso polej sosem, posyp natką.

Aksamitny sos

Sos będzie miał świetną konsystencję i stanie się lśniący, jeśli po przetarciu przez sitko włożysz do niego łyżkę bardzo zimnego masła.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.