Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (15:00)

    Ossobuco, czyli włoski gulasz

Składniki: 2 łyżki masła posiekane: 2 cebule, 3 marchewki oraz 2 łodygi selera ząbek czosnku, zmiażdżony, 1,5 kg pokrojonej goleni wołowej z kością (mięso dusi się z kością), łyżka mąki do oprószenia mięsa, 1/4 szklanki oleju, szklanka białego wytrawnego wina, szklanka dowolnego bulionu, puszka (400 g) pomidorów z zalewy, tymianek i liście laurowe, łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz świeża natka do posypania.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozpuść masło, podsmaż posiekane warzywa i czosnek (3 minuty). Przełóż do naczynia żaroodpornego.

2. Oprósz mięso mąką. Rozgrzej olej i zrumień mięso z obu stron (10 minut). Przełóż je do warzyw.

Reklama

3. Wymieszaj w rondlu wino, bulion i pomidory z puszki, gotuj je razem 3 minuty. Polej sosem mięso i warzywa. Przypraw do smaku, dodaj skórkę cytrynową, liście laurowe i tymianek.

4. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 60 minut (lub dłużej, bo mięso musi być miękkie). W połowie czasu zamieszaj mięso. Gotowe posyp natką.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mielonej chudej wołowiny, sól, szklanka ugotowanej soi, marchewka, kawałek selera, 2 białka , cebula, bułka tarta, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz, łyżka keczupu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.