Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (06:54)

    Ozorki duszone z warzywami

Oryginalny przepis na ozorki.

Zdjęcie

Ozorki duszone /Wydawnictwo Bauer
Ozorki duszone
/Wydawnictwo Bauer

Składniki na 6 porcji:

- 1 kg wołowego ozora,
- marchewka,
- pietruszka,
- seler, por,
- 1 kostka rosołowa,
- dwa małe awokado,
- 1 pomidor,
- 3 łyżki oliwy,
- 50 ml białego wina,
- 1 ząbek czosnku,v - sól, pieprz

Reklama

Przyrządzanie:

Warzywa umyć, obrać. Pokroić w talarki lub paseczki. Zalać wodą. Dodać kostkę rosołową, pieprz. Gotować na wolnym ogniu Ozór umyć, włożyć do wywaru warzywnego i gotować na wolnym ogniu około godziny.
Warzywa wyjąć z wywaru, ozór dusić w rosole jeszcze około dwóch godzin.
Awokado umyć, wydrążyć pestkę, miąższ wyjąć.
Do naczynia (najlepiej takiego od blendera lub miksera) wrzucić miąższ awokado, oliwę, obrany ze skórki i pokrojony pomidor, pieprz, sól, wyciśnięty przez praskę czosnek i wino. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Ozór wyjąć z rosołu. Ostudzić, pokroić na cieniutkie plasterki.
Ozorki podawać z ziemniakami posypane natką pietruszki i szczypiorkiem.
W małej miseczce podawać sos z awokado.v Porcja - 460 kcal
Czas przygotow.: 210 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag wołowiny, np. z łopatki, 2-3 gałązki selera naciowego, 1 pietruszka, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 40 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.