Reklama
  • Środa, 31 lipca 2013 (13:10)

    Pieczeń z daktylami

Składniki na 5 porcji : 1 kg wołowiny na pieczeń (udźca lub rostbefu), 20 dag daktyli, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 duża marchewka, 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, suszony tymianek, mielony cynamon sól, pieprz

Przygotowanie: Wołowinę opłucz, osusz, obwiąż mocną nitką, formując zgrabną pieczeń. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Cebulę i marchewkę obierz, drobno pokrój, wymieszaj z winem i musztardą. Marynatę przypraw tymiankiem i szczyptą cynamonu. Polej nią mięso i odstaw na 3 godziny.

Reklama

Zamarynowane mięso obsmaż na oleju. Skrop sosem sojowym. Oprósz pieprzem i ewentualnie dosól. Przełóż do brytfanki. Podlej marynatą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz około 75 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia dodaj daktyle pokrojone na duże kawałki.

Pieczoną wołowinę podawaj z ziemniakami i sosem z dna brytfanki. Danie możesz udekorować laskami cynamonu.

Przygotowanie: 4 godz. i 30 min, Porcja: 420 kcal, Cena porcji: 6,75 zł

Naj
Więcej na temat:pieczeń | ceny | z | piekło | pieczenie

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 steki wołowe • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina • ząbek czosnku • szczypta rozmarynu • natka pietruszki • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.