Reklama
  • Środa, 13 stycznia 2016 (10:00)

    Pieczeń z rostbefu

Składniki na 6 porcji: • kilogram rostbefu • pieprz • sól • 3 marchewki • 4 cebule • 5 suszonych moreli • czerwone wytrawne wino • kora cynamonu • 3 łyżki masła. Marynata: • 4 łyżki musztardy Dijon • lubczyk • 2 gałązki rozmarynu • 2 ząbki czosnku • oliwa. Dodatkowo: • seler • 2 łyżki masła • 2 gałązki rozmarynu • sól • pieprz • 4 łyżki octu balsamicznego.

1. Mięso zwiń szpagatem, dzięki temu zachowa swój kształt i upiecze się równomiernie. Dopraw je solą i pieprzem.

Reklama

2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Mięso nasmaruj i odstaw.

3. Marchewki obierz i przekrój wzdłuż. Cebule przekrój na połówki. Morele posiekaj.

4. Na patelni rozpuść masło. Zeszklij cebule i morele. Dodaj wino i korę cynamonu, po czym całość podduś.

5. Mięso obsmaż dokładnie z każdej strony, a następnie przełóż zawartość patelni do brytfanki i dodaj marchewki. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do maksimum i piecz ok. 20 minut. Gotową pieczeń odstaw na 2 minuty, żeby odpoczęła, a po chwili potnij ją w plastry.

6. Pokrojonego w kostkę selera podsmaż na maśle. Dodaj gałązkę rozmarynu, ocet, sól i pieprz. Serwuj z rostbefem.

Tomasz Jakubiak, kucharz

Kurier TV
Więcej na temat:pieczeń | marynata | Dijon | z | marynaty | piekło | pieczenie | Piekło

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 900 g wołowiny ● po 3 marchewki i pietruszki ● 4 szalotki ● 600 g dyni ● 2 łyżki mąki ● 3 łyżki pasty z pomidorów ● 600 ml czerwonego wina ● 500 ml bulionu ● olej ● puszka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.