Reklama
  • Wtorek, 9 lutego (08:05)

    Placek ziemniaczany z gulaszem

Składniki na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 2–3 łyżki mąki pszennej, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, olej do smażenia. Na sos: 70 dag mięsa gulaszowego, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 suszone grzyby, po 1/2 puszki kukurydzy kons. i groszku kons., sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia, 2 łyżki mąki pszennej.

1 Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Smażę na rozgrzanym na patelni oleju. Przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. Duszę 50 min.

Reklama

Obieram cebulę i czosnek, czyszczę papryki. Cebulę i chili siekam, czosnek i paprykę tnę w paski. Wszystko szklę na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaję do mięsa razem z kukurydzą oraz groszkiem. Duszę ok. 15 min, przyprawiam, zagęszczam mąką.

2 Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram i drobno ścieram, zlewam nadmiar wody. Dodaję jajka, mąkę, szczypiorek oraz sól i pieprz. Mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Kolejno smażę duże placki (na rumiano z obu stron). Nakładam na nie gorący gulasz, składam na pół.

Violetta Miszczak-Lesiewicz z Połczyna Zdroju

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag mielonej wołowiny, 1-2 ząbki czosnku, chili, pół białej cebuli, słonecznik, po 4 plastry pomidorów i sera typu cheddar, majonez,1 czerwona cebula, pieprz , 2 ogórki konserwowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.