Reklama
  • Poniedziałek, 12 grudnia 2016 (13:06)

    Polędwica wołowa ze śliwkami

Składniki dla 4 osób: • 5 dag polędwicy wołowej • pół litra bulionu domowego • cebula • 15 dkg boczku wędzonego • olej • łyżka masła • 10 śliwek węgierek • 3 morele suszone • śliwki suszone wędzone • świeży tymianek • łyżka cukru • sól • pieprz.

1 Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem, odstaw na godzinę. W tym czasie rozgrzej olej i podsmaż lekko boczek z posiekaną cebulą. Pięć śliwek przekrój na pół, wydrąż pestki i posyp cukrem. Resztę owoców pokrój w kostkę i obsmaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.

Reklama

2 Polędwicę rozkrój do połowy, wypełnij przekrojonymi śliwkami i ciasno zwiąż sznurkiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż wierzch i boki podsmażonymi owocami, boczkiem z cebulą i świeżym tymiankiem.

3 Podlej całość bulionem i piecz pod przykryciem około godziny w temperaturze 180 °C. Pod koniec pieczenia odkryj mięso. Podawaj je z ryżem lub ziemniakami i sałatą.

CZAS: około 1 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • 5 g suszonych borowików, 5 dag orzechów włoskich, 3 dag białego tostowego chleba, 12,5 dag masła, po 1 kg ziemniaków i brukselki, 4 medaliony z polędwicy wołowej, 2 łyżki oleju, 300 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.