Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Potrawka wołowo-dyniowa

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu spaghetti albo np. wstążki, 1/2 małej dyni Hokkaido (ok. 80 dag), 40 dag chudej miękkiej wołowiny, np. zrazówki, 5 gałązek rozmarynu, 3 jajka, 100 ml śmietany kremówki 30 proc., 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, świeżo mielony czarny pieprz, sól.

Reklama

1. Miąższ dyni oddziel od skórki, oczyść starannie z pestek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wołowinę opłucz, dokładnie osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój mięso w paski. Rozmaryn opłucz, osusz. Igiełki poodrywaj od gałązek i posiekaj je. Czosnek obierz, także go posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim pokrojone mięso. Zdejmij je na talerz, po minucie oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Na patelnię z tłuszczem wrzuć dynię. Smaż ok. 4 min.

Dołóż czosnek i rozmaryn, smaż jeszcze 2 min, po czym dynię przypraw solą i pieprzem. Patelnię zdejmij z ognia. Do dyni dodaj wołowinę i delikatnie wymieszaj.

3. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając 100 ml wody. Śmietanę zmiksuj z jajkami, przypraw solą i pieprzem. Masę wlej do makaronu, wymieszaj. Dołóż mięso z dynią. Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.