Reklama
  • Poniedziałek, 24 stycznia 2011 (16:14)

    Roastbeef w orzechowo-ziołowej skorupce z szalotkami - w 75 minut

Wykwintna propozycja.

Zdjęcie

Roastbeef w orzechowo-ziołowej skorupce z szalotkami w winie i ziemniaczano-selerowym puree /Smacznego
Roastbeef w orzechowo-ziołowej skorupce z szalotkami w winie i ziemniaczano-selerowym puree
/Smacznego

Składniki na 8 porcji:

- 1,6 kg roastbeefu bez tłuszczu i ścięgien,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 600 g szalotek,
- 1,25 kg ziemniaków,
- 800 g selera,
- 150 g cukru,
- 600 ml wytrawnego wina czerwonego,
- 75 ml jasnego octu balsamicznego,
- 3 kromki pieczywa tostowego,
- po 8 łodyżek rozmarynu i szałwii,
- 150 g masła,
- 75 g orzechów laskowych bez skórki,
- 2 żółtka,
- 250 ml mleka,
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mięso obsmażyć na oleju po 5-6 minut z każdej strony. Doprawić solę i pieprzem, a następnie ułożyć na blasze i piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. Najlepiej użyć termometra - sondy do pieczenia mięsa (temp. powinna wynosić 58 st. C).
Ziemniaki i selera obrać, pokroić w gruba kostkę i gotować w osolonej wodzie 20 min.
150 g cukru skarmelizować w rondelku. Wino i ocet podgrzać i wlewać do cukru cały czas mieszając. Dodać obrane szalotki i gotować ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, a kromki zemleć i uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Część ziół odłożyć do dekoracji resztę posiekać. 100 g masła ubić przy pomocy robota kuchennego na kremową masę. Posiekane orzechy, zmielony i uprażony chleb, żółtka i posiekane zioła dodać do masła. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowaną masą posmarować mięso i ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 4-5 minut (funkcja grill).
Ziemniaki i selera odcedzić, odparować, dodać mleko i 50 g masła. Ubić na puree, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mięso i szalotki nakładać na półmisek. Do tego podawać ziemniaczano-selerowe puree.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 3480 kJ/831 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag mielonej wołowiny, 1-2 ząbki czosnku, chili, pół białej cebuli, słonecznik, po 4 plastry pomidorów i sera typu cheddar, majonez,1 czerwona cebula, pieprz , 2 ogórki konserwowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.