Reklama
  • Czwartek, 27 stycznia 2011 (16:40)

    Roastbeef z sałatką ziemniaczaną - 135 minut

Doskonałe danie z wołowiny.

Zdjęcie

Roastbeef z sałatką ziemniaczaną /Smacznego
Roastbeef z sałatką ziemniaczaną
/Smacznego

Składniki na 6-8 porcji:

- 1,5 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- sól,
- 300 g mrożonej zielonej fasolki,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 1/8 l bulionu warzywnego,
- 5 łyżek białego wina lub octu jabłkowego,
- pieprz,
- średniej wielkości kwaśne jabłko,
- 150 g korniszonów,
- 250 g majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 1-2 łyżki kaparów,
- 1,6 - 2 kg roastbeefu,
- 50 g sklarowanego masła,
- 150 - 200 ml zredukowanego bulionu wołowego,
- 150 g śmietany,
- 60 g tartego chrzanu (ze słoika),
- jabłko i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, pokroić w plasterki.
Zieloną fasolkę wrzucić do 125 ml wrzątku i gotować 4-5 minut. Odcedzić, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ostudzić. Marchewkę pokroić w drobną kostkę i gotować 4-5 minut w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzi, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Bulion, ocet i cebulę zagotować, wlać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić na 20-30 minut.
Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki. Korniszony pokroić w plasterki, jajka posiekać. Majonez, jogurt, sól i pieprz wymieszać dodać posiekane jajka i kapary. Sos, fasolkę, marchewkę i kawałki jabłka wymieszać z ziemniakami i odstawić na co najmniej godzinę.
Roastbeef natrzeć solą i pieprzem, a następnie ułożyć na blasze piekarnika. Pozostałe marchewki i cebule pokroić na kawałki i ułożyć obok. Sklarowane masło roztopić i wylać na roastbeef. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 35-40 minut. Zawinąć w folię aluminiową i zostawić na 10 minut. Na blachę wylać bulion, wymieszać i zlać przez sito do rondelka. Gotować ok 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę ubić, dodać chrzan i sól. Sałatkę ziemniaczaną doprawić solą, pieprzem, (ew. lekko skropić wodą spod korniszonów). Roastbeef pokroić w plastry. Serwować z sałatką ziemniaczaną i sosem oraz kremem z chrzanu. Dekorować jabłkiem i miętą.
Czas przygotowania: 135 minut
Jedna porcja zawiera: 2980 kJ/712 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Bitki wołowe w panierce

    Składniki dla 4 osób: 1 kg mięsa wołowego – pieczeniowego, 2-3 jaja, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki bułki tartej, 1 średnia cebula, olej, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.