Reklama
  • Czwartek, 13 marca 2014 (12:05)

    Rolada cielęca na niedzielny obiad

Składnik na 12 porcji: • 1,5 kg mostka cielęcego • 30 dag mielonej cielęciny • 10 dag cielęcego ozorka • 5 dag wędzonego boczku • 5 dag szynki • sól • pieprz • 1 cebula • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • smalec • natka pietruszki • kilka listków sałaty • 1 pomidor • 1 surowy ogórek

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Mostek cielęcy umyj i osusz ręcznikiem kuchennym.

2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj i usmaż na rozgrzanym smalcu.

Reklama

3. Wędzony boczek drobno pokrój razem z szynką i ozorkiem.

4. Dodaj składniki do mielonej cielęciny i dokładnie wymieszaj. Przypraw je solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

5. Rozłóż przygotowany farsz wzdłuż środka płata mięsa. Zwiń całość ciasno w rulon i zwiąż cienkim sznurkiem.

6. Dno brytfanny wysmaruj smalcem. Ułóż na nim roladę i wlej pół szklanki ciepłej wody.

7. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz mięso około 1,5 godziny, podlewając je co 10 minut sosem spod pieczeni.

8. Z gotowej rolady zdejmij sznurek, pokrój ją na plastry, a następnie wyłóż na duży półmisek udekorowany kilkoma listkami karbowanej sałaty.

9. Wokół ułóż pokrojone w ćwiartki osolone pomidory oraz cienkie plasterki świeżego ogórka. Danie podawaj np. z ziemniakami puree.

Kurier TV
Więcej na temat:rolada | obiad

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 plastry wołowiny zrazówki, 40 dag przyprawionego mieszanego mięsa mielonego, 1 marchewka, 1/3 selera lub 1 pasternak, 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka musztardy, olej do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.