Reklama
  • Wtorek, 22 listopada 2016 (10:00)

    Rolada z mięsem i szpinakiem

Składniki na 10 porcji: ● 70 dag mięsa mielonego wołowego (może być z dodatkiem wieprzowego) ● jajko ● kajzerka ● mała cebula ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ● mielona papryka ostra. Farsz: ● 6 pomidorów suszonych w zalewie ● 20 dag mrożonego szpinaku ● 15 dag sera feta ● 2 ząbki czosnku ● gałka muszkatołowa ● sól ● pieprz. Dekoracja: ● pomidorki koktajlowe ● bazylia.

❶ Do miski przełóż mięso mielone, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki. Wbij jajko, dosyp paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj i wstaw do lodówki.

❷ Na suchej patelni odparuj szpinak. Dołóż posiekany czosnek i przypraw całość gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Ostudź.

Reklama

❸ Mięso rozłóż na papierze do pieczenia. Uformuj prostokąt o grubości 2 cm. Rozsmaruj na nim szpinak, umieść osączone pomidory i pokrojony w kostkę ser. Zwiń roladę.

❹ Przełóż potrawę do naczynia żaroodpornego i piecz 50 minut w temp. 180°C.

❺ Gotową roladę pokrój w plastry. Udekoruj ją pomidorkami i listkami bazylii.

Czas przygotowania: 80 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 300. Stopień trudności: średni

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, 1 strąk zielonej papryki, 4 pieczarki,1 duża cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku , po 2 łyżki oliwy i musztardy, sól, pieprz, rozmaryn więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.