Reklama
  • Piątek, 9 kwietnia 2010 (13:58)

    Roladki śląskie z suszonymi grzybami

Tradycyjne danie.

Zdjęcie

Roladki śląskie /Smacznego
Roladki śląskie
/Smacznego


Reklama

Składniki na 4 porcje:


- 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa górna lub krzyżowa górna),
- 10 dag boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 1 kwaszony ogórek,
- 5-6 suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików),
- pół szklanki śmietany,
- 2 łyżki francuskiej musztardy,
- 2-3 oleju,
- sól,
- pieprz

Przygotowanie:


Suszone grzyby namocz w szklance wody, następnie ugotuj do miękkości. Wołowinę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Potnij na cztery plasterki. Kawałki mięsa ułóż na desce, przykryj folią i rozbij tłuczkiem. Delikatnie oprósz solą i pieprzem. Ogórek i 2 grzyby pokrój w cienkie plasterki, a obraną cebulę w piórka. Płaty wołowiny posmaruj z jednej strony musztardą. Na mięsie ułóż kawałki cebuli oraz plasterki boczku, grzybów i ogórków. Ciasno zwiń formując roladki. Obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, zrumień zrazy ze wszystkich stron, podlej wywarem z grzybów. Dodaj pozostałe grzyby, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zrazy duś pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Wlej śmietanę, ponownie przypraw.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 plastry wołowiny lub wieprzowiny, 10 dag grzybów suszonych, 1 mała cebula, 1 kostka rosołowa, 1 łyżka masła, 1 marchewka, 1/2 selera, biała część pora, 1 łyżeczka suszonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.