Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Roladki wołowe

Składniki: 70 dag wołowiny na zrazy, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 20 dag kaszy gryczanej (np. w woreczkach), sól, pieprz, liście szałwii do dekoracji, olej do smażenia

1. Wołowinę opłucz starannie, osusz, pokrój na sześć plasterków. Przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięsa. Oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Pieczarki oczyść, poszatkuj. Obraną cebulę posiekaj. Przesmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj pieczarki. Smaż, mieszając, kilka minut. Wbij jajka. Wsyp po szczypcie soli oraz pieprzu. Smaż razem, aż jajka się zetną.

3. Farsz rozłóż na mięsie. Zwiń roladki, obwiąż. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Obsmaż mięso. Podlej szklanką wody. Duś ok. 60 min. Sos połącz ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Kaszę ugotuj wg przepisu. Zrazy podawaj z kaszą i sosem. Dekoruj szałwią.

6 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 340 kcal, cena 4,10 zł.

Klasyczny farsz do roladek wołowych przygotujesz z posiekanej cebuli i wędzonego boczku (lub słoniny) oraz pokrojonego w paski ogórka (kiszonego albo konserwowego). Posmak wędzonki uzyskasz także, zastępując boczek parówką. Inne dodatki to czosnek, pieczarki, suszone pomidory z oleju, oliwki, marynowana cebulka lub namoczone i ugotowane suszone grzyby. Przed nałożeniem farszu mięso warto również posmarować musztardą.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, olej, 50 dag posiekanych pomidorów z puszki, sól, łyżeczka tabasco, 25 dag fasoli z puszki, 4 gałązki tymianku, 30 dag polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.