Reklama
  • Wtorek, 29 marca (14:00)

    Roladki z żurawiną

Składniki na 4 porcje: 4 plastry wołowiny (np. z udźca, ligawy), 1 cebula, 2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej, 5 dag suszonej żurawiny,1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 listki laurowe, po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, ½ l bulionu warzywnego, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Posiekane orzechy dokładnie wymieszaj z żurawiną. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę.  

2. Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą i rozłóż na nim żurawinę z orzechami. Zwiń, formując roladki. Każdą z nich owiń bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Na talerz wsyp mąkę i obtocz w niej roladki. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, włóż mięso i obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż na talerz a na patelni zeszklij cebulę.

3. Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotuj. Gdy już zacznie wrzeć, włóż roladki oraz cebulę. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś około 60 min, aż mięso zmięknie. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 290 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:roladki | z

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: • 2 kotlety wołowe • po pół czerwonej i zielonej papryki • 3 cebule • 30 dag fasolki szparagowej • 4 łyżki masła • 10 dag koncentratu z pomidorów • sól • 1/4 l bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.