Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (13:05)

    Rolady śląskie z ogórkiem i boczkiem

Składniki na 4-6 porcji: 60 dag rostbefu w plastrach , 2 cebule, 10 dag boczku w plastrach, 2-3 ogórki kiszone, 2 łyżki ostrej musztardy, 3 łyżki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz świeżo mielony, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Reklama

1. Plastry wołowiny umyć, osuszyć, delikatnie rozbić ­tłuczkiem, ­posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem, odstawić na co najmniej 1 ­godzinę do lodówki. Schłodzone rozłożyć osobno.

2. Cebule obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić w paski o długości 5 cm, odsączyć z soku.

3. Na zamarynowanej wołowinie rozkładać po plastrze boczku, kawałku cebuli i ogórka. Mięso zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami, obsypać dokładnie mąką.

4. Olej (ok. 4 łyżki) rozgrzać na patelni, roladki obsmażyć, przełożyć do garnka, zalać 700 ml wrzątku, dodać 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego, 1 łyżeczkę majeranku, dusić pod przykryciem ok. 1,5 godz., podlewając wrzątkiem.

Nasza rada

Sos możesz zagęścić ­zasmażką instant lub domową, przyrządzoną z 3 łyżek mąki i 2 łyżek masła.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g łopatki cielęcej ● szklanka groszku mrożonego lub z puszki ● 6 szalotek albo dymek ● 2 średnie marchewki ● ząbek czosnku ● mały przecier pomidorowy ● pół pęczka natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.