Reklama
  • Czwartek, 20 marca 2014 (12:00)

    Ruloniki z wołowiną na warzywnej pierzynce

Składniki (na 6 porcji) 50 dag mielonego mięsa wołowego, średnia kapusta włoska, 25 dag boczku wędzonego, 20 dag ostrego sera, np. oscypka, 1 jajko, 2 duże marchewki, średni seler, 2 pory, 1/2 litra bulionu mięsnego, ząbek czosnku, sól, pieprz, mielona ostra papryka, olej do smażenia.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Z boczku odkrój plaster o grubości ok. 1 cm. Resztę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, posiekaj. Mięso mielone oprósz przyprawami, dodaj boczek, ser, jajko, czosnek. Wymieszaj.

2. Pory oczyść i posiekaj. Marchew i seler obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Warzywa podsmaż na oleju.

Reklama

3. Kapustę sparz, oddziel liście. Na każdy nałóż po porcji mięsa. Zwiń, formując gołąbki. W rondlu ułóż połowę warzyw, na to połóż gołąbki, przykryj plastrem boczku i resztą warzyw.

4. Gołąbki i warzywa zalej 2/3 ilości bulionu i duś pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Co pewien czas podlewaj resztą bulionu.

Sos czosnkowy

Do filiżanki śmietany 18% wsyp łyżkę mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj. Domieszaj zmiażdżony ząbek czosnku i posiekany szczypiorek (pół pęczka). Podgrzewaj na małym ogniu kilkanaście minut, często mieszając.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sos | S.O.S. | z

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 steki wołowe • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina • ząbek czosnku • szczypta rozmarynu • natka pietruszki • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.